9 Ani de Fotografie de Nunta

by Adrian Andrunachi (www.adrianandrunachi.studiosapte.ro)

Nunti Buzau

Ploua infernal cu o zi inaintea nuntii, o ploaie din aceea rece, mocaneasca de nu-ti vine nici macar sa privesti afara, daramite sa iesi.

Ma pregateam de nunta! Tocmai imi cumparasem un aparat nou, un Nikon D200 care la acea vreme inca mai era considerat “aparatul fotografilor de nunta” si ardeam de nerabdare sa-l pun la treaba. Imi dau seama acum de faptul ca, inca de la prima nunta am avut o grija exacerbata pentru pregatirea echipamentului din timp, astfel incat sa nu am surprize ulterior.

Odata m-am pregatit atat de bine, incat am ajuns cu o saptamana mai devreme… nunta fiind in Bucuresti, iar eu locuind in Brasov, pe vremea aceea.

Era prima mea nunta in calitate de fotograf profesionist. Tehnic vorbind, sa faci fotografie de nunta pe bani te transforma in fotograf profesionist. Realitatea e diferita, dar oricum eu imi luasem rolul in serios. Atat de in serios, incat nu cred ca apucasem sa inchid un ochi toata noaptea. Eram nerabdator sa plec “la razboi” cu pieptul dezgolit, dar si infiorator de stresat de ce urma sa ma astepte a doua zi.

Mireasa locuia intr-un cartier nou, elegant din Brasov. Era atat de nou incat nu apucasera sa toarne asfalt pe strada unde ea locuia…si ploua! Ploua cu galeata, transformand pamantul intr-un fel de ciocoloata de casa topita bine la soare! Scriind aceste randuri imi dau seama ca a fost singura nunta la care m-a plouat efectiv pe tot parcursul acesteia.  De-a lungul celor 9 ani de activitate in sfera fotografiei de nunta, am mai avut nunti cu ploaie, doar ca atunci cand ieseam sa facem poze, cumva ploaia se oprea. Ajunsesem sa afirm cu incredere deplina ca pe mine nu ma ploua la nunta!

Poate ar fi totusi un Trash The Dress de anul acesta, insa ne-am adapostit repede si am continuat imediat ce ploaia s-a oprit…

Revenind la prima nunta, nu e mare lucru de povestit. Trecand acum in revista fotografiile, nu se poate sa nu ma amuze diferenta de abordare, tehnica folosita, chiar si starea de spirit pe care mi-o amintesc si acum. E clar, lipsa de experienta si de ce nu, lipsa mai multor echipamente pe care acum le folosim si le consideram firesti, face diferenta vizibila cu ochiul liber. Cu toate acestea, nu-mi mai aduc aminte cum am reusit, dar am folosit cu succes lumina de blitz declansata wireless. Tare, nu!?! In plus nu am in imagini maini sau capete taiate iar acestea sunt expuse mai mult decat decent, ca sa pastrez totusi o doza de modestie. 🙂

Daca ar fi sa recomand ceva unui fotograf care-si doreste sa se apuce acum de fotografie de nunta ar fi sa mearga inainte la cateva nunti ca “al doilea fotograf”. Poti invata multe de la fotograful principal, iar ce nu poti invata, poti “fura” si apoi exersa ulterior acasa. Sa faci fotografie de nunta in Romania, unde marea majoritate a populatiei este ortodoxa, nu e cel mai simplu lucru, iar aparatul nu te ajuta intr-atat de mult incat sa te scoata din bucluc, atunci cand intri. Evenimentele se deruleaza uneori pe repede inainte, iar daca nu esti pe faza, risti sa te intorci acasa fara imaginile importante, pe care clientii se asteapta sa le primeasca.