Ce isi doreste un fotograf, la nunta ta

by Laura Andrunachi (www.lauraandrunachi.ro)

 

nunta taSă cauţi şi să găseşti un fotograf profesionist pentru ziua nunţii tale, nu este întotdeauna aşa uşor cum te-ai fi gândit.  Înseamnă să investi nu doar bani ci şi timp.

Probabil că ai întrebat în stânga şi în dreapta, ţi-ai întrebat toţi prietenii, te-ai uitat pe zeci de site-uri, albume Facebook şi Instagram, ai adunat  multe idei despre ceea ce îţi doreşti de pe Pinterest şi alte zeci de surse. Ai făcut short-list, ai cerut oferte, ai stabilit întâlniri.

Este greu să găseşti acel fotograf profesionist care să se potrivească stilului vostru. Probabil că respiraţi uşuraţi odată cu semnarea contractului  şi stabilirea fermă a angajamentului.

Dacă însă îţi doreşti cu adevărat că imaginile surprinse în timpul desfăşurării evenimentului tău să rămână vii şi să te facă să zâmbeşti nostalgic peste ani şi ani, ei, bine, cred că este important să citeşti rândurile pe care le scriu cu cel mai mare drag pentru voi.

Dezvoltă o relaţie autentică cu fotograful tău!

Fiţi deschişi, autentici, fiţi voi înşivă. Cel mai probabil v-aţi ales fotograful pentru ca in  imaginile suprinse de el, regăsiţi o parte din temperamentul vostru.  Este firesc – alegerea fotografului ţine, înainte de toate, de o alegere emoţională. Până în ziua nunţii ar trebui să va gândiţi la fotograful vostru că la un prieten adevărat, deschis, receptiv – nu că la un vânzător de servicii. Poate părea greu de realizat, dar, credeţi-mă, se poate. Noi am întâlnit oameni grozavi şi am descoperit curând că sunt mai mult decât grozavi – că sunt minunaţi.

Cei mai mulţi fotografi înţeleg presiunea clienţilor lor şi cel mai adesea vor lua ei iniţiativa unei relaţii deschise – dar, ţineţi minte: pentru o relaţie, este tot timpul nevoie de două persoane … în cazul de faţă…chiar de trei persoane. Nu este neapărat nevoie să va întâlniţi faţă în faţă – suntem în secolul 21 – există facebook, emailuri, WhatsApp, telefoane…deşi…o cafea sau un ceai sunt parcă, mai plăcute. Şi, sincer, câteodată merge chiar şi o bere.

Şi ştii ce este cel mai interesant –  vei descoperi că tocmai ai creeat o relaţie autentică şi deschisă. Cu cât este mai puternic sentimentul de prietenie dintre voi şi fotograful vostru, cu atât mai confortabil şi relaxaţi va veţi simţi în preajma lui, în ziua nunţii voastre. Dacă vreţi într-adevăr că magia fotografiei să se întâmple, atunci lăsaţi magia unei relaţii autentice să iasă la iveală.

Fiţi voi înşivă!

Ştiu, pare o chestiune normală, o ştiţi, aţi mai auzit-o. Dar, poate fi mai greu decât v-aţi imaginat. Cei mai mulţi oameni nu sunt obişnuiţi să aibă lângă ei un fotograf profesionist. Să fim realişti – aţi mai avut unul până acum? O persoană cu o mulţime de echipament profesionist, intimidant, cu obiective mari, lumini, blende, reflectoare, blitzuri – care stă şi “va suflă în ceafă” în fiecare minut?

Sunt convinsă că nu va daţi seama de faptul că absolut orice om “normal” se comportă “anormal” ori de câte ori obiectivul camerei este îndreptat către el. O spun din experienţă altora..şi din experianta personală. Există un prag absolut normal, un blocaj : ”Ce trebuie să fac acum? Oare arăt bine? Trebuie să zâmbesc?  Să stau cu spatele drept? Cu un picior în faţă?”. Ştiţi despre ce vorbesc – acele poze în care părem crispaţi, blocaţi, în care zâmbim forţat, sau toate laolaltă.

Dacă fotograful nu va spune altceva sau va da indicaţii exacte, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să va relaxaţi, să fiţi voi înşivă, să va vedeţi de treaba şi să va comportaţi că şi cum fotograful nu ar fi acolo. Atenţie la mâini – în general ele va transmit cu o precizie uimitoare nivelul relaxării. Relaxaţi-va mâinile şi restul va veni de la sine. Nu este nevoie să inventaţi niciun scenariu, postura, atitudine – ad-hoc, fiţi relaxat şi faceţi ceea ce  făceaţi înainte de a observă prezenţa fotografului.

Nu va grăbiţi!

Ştiu, trăim într-un secol minunat – totul poate fi planificat!

Îmi amintesc o vorba a bunicii: “socoteală de acasă nu se potriveşte cu cea din târg”. În 99% din cazuri acest proverb se aplică, atunci când este vorba despre ziua nunţii!

Nu mă credeţi? Veţi vedea 🙂 Am să va rog doar să ne daţi un scurt mesaj, după nuntă, să ne spuneţi cum a fost, la office.studiosapte@gmail.com – doar pentru a savura vanitatea lui “v-am zis noi!” 🙂 Să planifici o nuntă mică, mai puţin formală, poate fi o soluţie să scăpaţi de stresul şi presiunea succesiunii rapide a atâtor evenimente care se vor întâmplă la nuntă voastră. Însă, cel mai adesea, ziua nunţii seamănă cu o cursa de alergare, ce trece prin toate etapele: de la sprint, la alergare cu obstacole, schimbare de ştafete, până la un veritabil maraton. Asta va face că timpul să se comprime, toţi cei implicaţi să devină agitaţi, mesajele transmise de la unul la celălalt să fie totalmente ieşite din tipar – va fi o zi dificilă pentru toţi. Şi lucrul asta se va vedea pe fetele voastre – amintiţi-va: toate aceste emoţii sunt surprinse de camera foto. Căutaţi liniştea în interiorul vostru – bucuraţi-va de fiecare clipă – este o experienţă pentru întreagă viaţă; şi, din fericire, durează doar o zi!

Discutaţi despre voi şi despre ceea ce va place!

Căutaţi prin reviste, prin mediul on-line exemple de imagini, scene, poziţii corporale care va plac şi discutaţi cu fotograful vostru. Va va ajută atât pe voi cât şi pe fotograful vostru să înţeleagă ceea ce va doriţi. Fotograful ideal îşi imprimă notă personală, creativitatea, tehnică pentru a surprinde alături de voi cele mai frumoase momente din viaţă voastră. Este important că voi înşivă, să înţelegeţi ceea ce va doriţi – acest lucru va ajută să interiorizati cu adevărat ceea ce vă place şi să transmiteţi acest lucru.

Nu uitaţi – cu cât veţi primi mai multe “indicaţii” de la fotograf, cu atât mai lipsite de naturaleţe vor fi posturile voastre; iar acest lucru se va vedea în fotografii.

Discutaţi cu partenerul vostru despre fotografiile de nuntă. Cel mai adesea, unul dintre cei doi (ea/el) va acordă o importantă mai mare fotografiilor de nuntă.  Cred (şi este o părere subiectivă) că cel mai adesea se întâmplă lucrul acesta viitoarelor mirese. Se întâmplă în cele mai multe cazuri că discuţiile despre fotografiile de nuntă, viziunea împărtăşită asupra fotografiilor din ziua evenimentului să fie discutatea doar cu viitoarea mireasă. Este amuzant şi interesant în acelaşi timp când se întâmplă acest lucru – pentru că, în ziua nunţii, el, mirele are acel gen de atitudine dezinteresată, distrasă sau rătăcită..cu o privire care spune “este aranjamentul ei.

Discutaţi cu partenerul vostru – întâlniţi-va împreună cu fotograful şi fiţi sinceri şi deschişi – poate fi mult mai uşor, mai plăcut, mai distractiv să obţineţi ceea ce doriţi.

Distraţi-va în ziua nunţii!

Ştiu – şi asta pare a fi un şablon – dar aveţi în vedere că emoţiile, stresul, presiunea timpului şi dorinţa că totul să fie perfect vor face că ziua nunţii să nu pară tocmai uşoară. Nu puteţi elimina stresul sau îngrijorarea, dar, cu certitudine îl puteţi minimiza. Delegaţi către ceilalţi chestiunile de ultim moment sau soluţionarea situaţiilor imprevizibile, beţi un pahar – două – trei de şampanie.. 🙂

Dacă veți avea în vedere cele 5 puncte de mai sus, vă garantez că veți avea cele mai grozave fotografii şi vă veți distra de minune!

 

Share it if you like it!!!