Cum sa traiesti o viata cu pasiune

by Laura Andrunachi (www.lauraandrunachi.ro) #despre Adrian Andrunachi (www.adrianandrunachi.ro)

traiesti o viata cu pasiuneE amuzant caci am ajuns sa traim vremuri in care auzi prea des faptul ca “e important sa iti traiesti viata cu pasiune”. Din toate perspectivele psihologice, acest indemn este probabil cel mai putin folositor si insight-full.

Ce inseamna pana la urma “sa iti traiesti viata cu pasiune”?

Ce este “pasiunea”? Ce inseamna sa “traiesti” o pasiune?

Poate ca ar fi mai folositor ca cine sa puna punctual pe “I”, sa dea niste pasi concreti – ai nevoie, pana la urma, de ceva palpabil, nu de cuvinte motivationale.

Pasiunea este adesea confundata cu hobby-ul; si, pana la urma, daca stai sa te gandesti nu pare sa existe diferente critice intre cele 2 notiuni.

Un “hobby” – este pana la urma conform DEX-ului “o indeletnicire placuta, in afara preocuparilor profesionale, exercitata în timpul liber.”

“Pasiunea” – pe de alta parte, nu inseamna relaxare. Pasiunea nu te lasa. Pasiunea se strecoara in viata ta si nu iti mai da pace. Nu tine cont daca ai timp sau nu. Pasiunea, e un soi de fata Morgana – te invaluie, te subjuga, te ameteste si nu-ti mai da drumul. Te invaluie cu o neostoita caldura si te scoate din minti, in acelasi timp. Ai sentimentul ca ai prins-o, dar ea se indeparteaza.

Credem adesea ca pasiunea e acel “ceva” care ne face placere, ceva ce iubim, un sentiment covarsitor plin de obsesie si devotament. Uitam,inca de la inceput ca “pasiunea’ inseamna travaliu si suferinta constanta, inseamna un joc al mintii, pervers si chinuitor.

“Pasiunea” inseamna, nu ceea ce-ti place…insemna ceea ce te face sa suferi, dar continui sa iubesti.

Da, poate, la un moment dat, un hobby se va transforma intr-o pasiune;  dar este imposibil ca un hobby sa iti dea acea determinare care sa transforme actiunile tale intr-un mod de a trai.

Un fotograf care face fotografie din hobby – va iubi probabil sunetul shutter-ului si magia unei fotografii grozave.

Un fotograf care face fotografie din pasiune va continua sa faca asta in ciuda zilelor proaste, a diminetilor in care se trezeste cu noaptea in cap in concedii pentru a face poze, in ciuda echipamentului scump, in ciuda parerilor prietenilor, a numarului de like-uri, a orelor lungi si obositoare de editare, a jobului extenuant de zi cu zi.

Un fotograf pasionat nu va avea niciodata o poza “decenta” in concedii – va avea doar poze in care este cu o camera foto profesionala in mana, ipostaze in care sta concentrat sa prinda “momentul”.

Un fotograf pasionat va trai fiecare zi a vietii lui renuntand la a mai face fotografie, incrancenat,debusolat, extenuat, dezamagit. Un fotograf pasionat o va lua de la capat in fiecare zi a vietii lui, dupa fiecare renuntare.

Pasiunea poate parea usor de identificat – dar nu este. Pasiunea este precum vantul. Este, mereu! exista acolo! – cateodata mai intens, cateodata doar o boare, cateodata pare ca nu este.

Exact asa este pasiunea – cateodata nu o remarci, dar ea este.

Pasiunea este un cantec. Un cantec ce vine din launtrul tau. Este un cantec pe care toti il au. Unii il aud, altii nu.

Pasiunea este atunci cand iti traiesti cantecul si nu il lasi sa sa stinga in sufletul tau.

Fotografia este pentru Adrian…cantec! Si asa va ramane!

www.adrianandrunachi.studiosapte.ro